Duurzaamheid

Sportorganisatie Le Champion, organisator van de Wandel4daagse Alkmaar, wil bijdragen aan een gezonde en actieve samenleving en een gezonde leefstijl voor mensen van alle leeftijden, door ze te inspireren en te enthousiasmeren om te sporten en te bewegen. Met deze doelstelling wordt ook direct een belangrijke bijdrage geleverd aan de bevordering van duurzaamheid. Verder streven wij ernaar de evenementen zo duurzaam mogelijk te organiseren en in te zetten voor goede doelen. Op deze pagina vind je meer informatie over duurzaamheid tijdens de Wandel4daagse Alkmaar.
Door verduurzaming tijdens het evenement vergroten wij de positieve en minimaliseren de negatieve, impact van de eigen bedrijfsvoering. Le Champion heeft als doel elk evenement te verduurzamen en verwacht dit ook van partners.

Duurzaamheidsacties

Grondstoffen / afval
  • Tijdens de Wandel4daagse Alkmaar zijn er veel deelnemers en toeschouwers aanwezig. Om hen zo goed mogelijk het (zwerf)afval te laten scheiden zijn de afvalbakken voorzien van een duidelijke signing. Samen met partner GP Groot is de afvalscheiding dit jaar naar een nog hoger niveau getrokken.
  • Op het parcours krijgen deelnemers onderweg bij een verzorgingspost eten/drinken uitgedeeld. Bij de keuze van deze producten wordt er gekozen voor zo min mogelijk verpakking. Indien er toch verpakkingsmateriaal is wordt het afval monostroom ingezameld. 
  • Wandelaars krijgen de mogelijkheid bij te dragen aan zwerfafval opruimen: in 2022 werden er prikstokken en vuilzakken uitgedeeld, die wandelaars bij elke stempelpost konden inleveren. 

Mobiliteit
  • In het verleden had de Wandel4daagse Alkmaar dagelijks een nieuwe start- en finishlocatie. Dat is sinds de editie in 2022 veranderd naar een start- en finishlocatie. Hierdoor vindt er 50% minder transport plaats dan tijdens voorgaande edities. 
  • De nieuwe start- en finishlocatie is onder andere bepaald vanwege de gunstige ligging, vlakbij het Centraal Station waardoor deelnemers en supporters gemakkelijk met het OV kunnen reizen. 
  • Deelnemers en supporters worden gestimuleerd zoveel mogelijk met de fiets of met het openbaar vervoer te reizen.
  • Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met lokale leveranciers om het aantal reisbewegingen te beperken.
  • De logistieke operatie van het evenement wordt vooraf zorgvuldig gepland zodat ook daarin alleen de noodzakelijke reisbewegingen plaatsvinden. 

Energie
  • Verzorgingsposten en cateringpunten worden zoveel mogelijk ingericht op plekken waar gebruik gemaakt kan worden van vaste stroom- en waterpunten. Indien er geen vast stroompunt beschikbaar is, wordt er gebruik gemaakt van een mobiele batterij of een hernieuwbare en fossielvrije brandstof.

Food & Drinks
  • De aanwezige voorraad producten wordt eerst zoveel mogelijk opgemaakt voordat er ingekocht wordt. Indien er na afloop van het evenement producten over zijn zullen deze worden gedoneerd aan bijvoorbeeld de Voedselbank of het fruit aan een dierentuin.
  • Deelnemers, vrijwilligers en werknemers worden gestimuleerd om zelf voldoende eten en drinken mee te nemen.